Велики народни оркестар


Велики народни оркестар Студентског културног центра Ниш је, уз Aкадемски фолклорни ансамбл “Оро”, најстарија секција ове установе. Основан је 1959. године и кроз њега је прошао велики број уметника, младих свирача и певача који су управо у Великом народном оркестру стицали своја прва искуства у извођењу народне музике. Чланови овог оркестра су углавном млади музичари, студенти Факултета уметности у Нишу као и студенти осталих факултета. Усмерење ка очувању наше народне музике и традиције јесте основна карактеристика оркестра.

Велики народни оркестар је тесно повезан са Академским фолклорним ансамблом “Оро” и стални је пратилац Ансамбла на наступима широм наше земље али и света, на концертима, фестивалима. Али оркестар се може похвалити и великим бројем самосталних наступа. Један од таквих јесте и концерт из 2004. године када је награђен Златном плакетом Удружења естрадних и џез музичара “Хармонија”, поводом 45 година постојања Ансамбла “Оро” и Великог народног оркестра.

На богатом репертоару се налази велики број како изворних народних песама, тако и староградских песама и игара, о чему сведоче аудио и видео записи са наступа и концерата.

Од 2000. године уметнички руководилац Великог народног оркестра је Бобан Стефановић.

FB_IMG_15311688867763554

Бише информација

Стефановић Бобан(1973)

завршио је нижу музичку школу, Oдсек хармоника и Oдсек дувачких инструмената - хорна; Cредњу музичку школу “Др Војислав Вучковић” у Нишу на дувачком и теоретском одсеку и Tеоретски одсек на Вишој музичкој школи у Нишу.